друкувати


Озвучено три шляхи розпорядження державною землею після відкриття ринку

3 жовтня 2019, 14:00

Найкраще, що може зробити держава із державними землями – у більшості передати місцевій громаді, бо орендна плата йтиме в громаду. Про це сьогодні, під час земельного віче на тему «10,5 млн га державної землі — як ефективно розпорядитися територією розміром з Болгарію?», заявив доктор економічних наук, старшим проектним менеджером із земельної реформи Офісу реформ Кабінету міністрів України Андрій Мартин.

Організатори  віче — радник прем’єр-міністра, активіст земельної реформи, депутат парламенту 8-го скликання Олексій Мушак та AgroPolit.comLatifundist.com та Kurkul.com

«Я всім рекомендую не дивитись через рожеві окуляри на використання державних земель. Замініть словосполучення "державна власність" на власність чиновників. Бо є люди, які будуть від того отримувати. Найкраще, що може зробити держава – в більшості випадків передати землю місцевій громаді. Бо орендна плата навіть за державну землю буде йти в громаду. Земельна децентралізація значну частину проблем має вирішити. 80% корупції в державних відносинах – це можливість безоплатної оренди землі. Бо тоді корупція перепливе з одного кабінету в інший. Бо земля має стати платною», – скзав Мартин

За його словами, основні 2 контролери над державними землями – це Мінекономіки та Академія аграрних наук. Також він додав:

Люди, які знаходились на території державних земель, залишились без паїв. Їм треба дати паї, плюс – атошники, і – місцевим громадам… Також у нас є окремі підприємства Академії аграрних наук, які займаються насінництвом і тваринництвом. Якщо Україна залежить від насіння – то хай буде державне функціонуюче підприємство, не будемо розпайовувати таку землю.

Нагадаємо, що сьогодні відбувається третій раунд земельного віче. Його мета — разом із представниками місцевих органів влади (рад різних рівнів), НААН, представниками влади та профільними експертами обговорити запропонований урядом і парламентом шлях реформування 10,5 млн га державних земель у межах земельної реформи.