друкувати


Українські ґрунти деградують через експлуатацію їх орендарями, – експерт

2 жовтня 2019, 17:00

Понад 50% оброблюваної земельної банку України сьогодні перебуває в оренді, з них 65% – у короткостроковій оренді до 7 років. Через те, що орендарі не зацікавлені в довгостроковому збереженні врожайності ґрунту, він виснажується. Про це заявив голова правління ПАТ «Аграрний фонд» Андрій Радченко, пише ZN.UA

«Грунт як ресурс піддається істотному виснаження, оскільки орендарі не зацікавлені в довгостроковому збереженні її врожайності. Порушуються сівозміни, середній рівень використання добрив в 56 кг/га – на 130% нижче стандартів Східної Європи», – зазначив Андрій Радченко.

Відповідно, за його словами, український АПК деградує до культур із мінімальною доданою вартістю і високим рівнем виснаження землі – ріпаку, сої і соняшнику.

Аграрії України в патовій ситуації, коли потрібні їм землі можна тільки орендувати. Але для певних видів діяльності з тривалим інвестиційним горизонтом (садівництва, ягідних, квітів та інших) покупка землі й 100% право власності на неї є обов'язковою складовою. Тому що в нашій правовій системі будь-якої орендний договір може бути з легкістю розірваний, тож аграрій зазнає суттєвих збитків, втративши свої інвестиції в насадження", – вважає голова правління« Аграрний фонд».

Він також зазначив, що другий за важливістю штучний бар'єр — це блокування доступу аграріїв до кредитних ресурсів, бо основний актив представників АПК — земля — ​​не може використовуватися як застава. Таким чином, отримати кредит можуть тільки вже усталені великі агропідприємства, інші учасники ринку повністю відрізані від кредитних грошей. У підсумку на АПК сьогодні доводиться лише 8% корпоративного кредитного портфеля. 

З іншого боку, для великих компаній від 50 тис. га немає проблеми в залученні набагато дешевших ресурсів на світових ринках капіталу через емісію єврооблігацій або вихід на IPO. Подібна нерівність можливостей вже призвело до суттєвого олигополизации українського АПК", – зауважив Андрій Радченко.

Він розповів, що тільки за 2009-2017 рр. відбулося суттєве укрупнення у всіх трьох категоріях сільського господарства: на 18% великих (з більш ніж 10 тис. га в обробці), 17% малих (до 1 тис. га) і 11% середніх (від 1 до 10 тис. га). Тобто відбувається підвищення бар'єрів для початку аграрної діяльності і ослаблення конкурентної боротьби між поточними операторами ринку.

Нагадаємо, що Держгеокадастр завершить інвентаризацію сільгоспземель до початку дії ринку землі.