друкувати


Село Року-2019: які номінації від Сільського Ревізора отримали українські села

2 жовтня 2019, 14:00

Селом Року 2019 за підсумками загальноукраїнського голосування стало закарпатське гірське село Колочава. На церемонії нагородження очільник сільської громади від Сільського Ревізора отримав сертифікат на 100 тисяч гривень, що мають бути спрямовані на розвиток села, які номінації від Сільського Ревізора отримали українські села, повідомляє АgroРolit.com

Більше про переможця читайте за посиланням.

Не лишились без нагород і інші громади, які протягом 3-го сезону проекту відвідав Сільський Ревізор. Команда соціального проекту вручила нагороди ще 8 селам України за перемогу в різних номінаціях. Також вони отримали сертифікат на 10 тис. грн для розвитку громади та покращення інфраструктури у їхньому населеному пункті.

Село Шкарівка, що на Білоцерківщині, отримало перемогу у номінації «Розвинений спорт». Спорт у Шкарівці — це не лише 3 великі футбольні поля, можливість займатись баскетболом, настільним тенісом, волейболом, пауерліфтингом, спортивним та водним туризмом, легкою та важкою атлетикою, вільною боротьбою, кінним спортом, а головне — люди, які не сидять склавши руки. 

Старий Порицьк (Волинська обл.) виграв у номінації «Якісна медицина». Старопорицька амбулаторія загальної практики сімейної медицини обслуговує 6 сіл, а її дільниця охоплює 3389 людей. В амбулаторії зроблений гарний якісний ремонт, у 2015 році кошти на це виділили місцеві підприємці — Валентин та Олександр Обштирі. У 2017 р. сільська рада виділила 193 тис. грн на фасад будівлі амбулаторії. Також у той же рік в амбулаторію закупили нові меблі, кардіограф та інгалятор. 

Село Краснопілка (Вінницька обл.) одержало грошову винагороду та відзнаку за «Активну сільську раду». Голова сільської ради Катерина Романенко керує не тільки одним селом, а цілою громадою, яку було створено у 2017 році. Оскільки Краснопілка — центр територіальної громади, сільська рада активно працює над тим, щоби село відповідало своєму статусу. Вони вже потихеньку вдосконалюють кожну з ланок, яка цього потребує.

Львівське село Сопошин здобуло перемогу у номінації «Комфортний благоустрій». Чому так? Вуличне освітлення є по всьому селі. В органі місцевого управління навіть поділились, що ставитимуть додаткові ліхтарі, де це потрібно. Вивіз побутового сміття централізований. А дороги там — просто казка: всюди асфальтовані, ще й у сільській раді мають робити повторно дві дороги на Львів.

Село Ольгопіль перемогло у номінації «Розвинена інфраструктура». Майдан поетів, Станція юних натуралістів, сільська рада, амбулаторія, школа, спортивний майданчик, дитячий садочок, автобусна стація, будинок культури, саморобний острів Тузла-ІІ, магазин, універмаг — соціальна інфраструктура в Ольгополі розвинена на ура.

Угерсько, що на Львівщині, відзначили у номінації «Високий рівень культури». Філіал музичної школи, бібліотека, шаховий клуб та народний дім —  саме це побачила команда Сільського Ревізора в цьому селі Західної України. Але в Угерську сильний вплив мав і його духовний розвиток. Віра в селі пронизує усі сфери життя: освіту, культуру, медицину. Хоровий колектив народного дому співає недільні літургії в храмі.

Село Мурафа, що на Харківщині, отримало відзнаку за «Досконалу сферу послуг». У магазині там можна і чайник гарний підібрати, і сувенір на подарунок. Продають електром'ясорубки, сковорідки з антипригарним покриттям, великі казани для тушкування. Є великий вибір продуктів. На полицях свіжий, ще гарячий хліб і багато солодощів. 

Тубільці (Черкаська обл.) відзначили в номінації «Прогресивне сільське господарство». У селі функціонують 5 підприємств, які активно допомагають селу та громаді, але ми побували лише у двох. ДП «Перемога Нова» нині тут вирощують батьківське поголів'я птиці та займаються виробництвом інкубаційного яйця. Підприємство АП  «Юдана» має в обробітку 600 га землі. Вирощують пшеницю, соняшник, кукурудзу та сою. Підприємство хоч і невелике, зате дає для села чимало робочих місць.

Нагадаємо, що урочиста церемонія нагородження відбулася 28 вересня у переможця минулого сезону — в Омельнику на Полтавщині. На свято завітали почесні гості з різних регіонів України: сільські голови, директори будинків культури і бібліотек, завідувачі ФАПів та освітяни.