друкувати


Мінімальні ринкові ціни на землю не зможуть захистити селян, – експерт

1 жовтня 2019, 11:05

Мінімальні ринкові ціни на землю не зможуть захистити селян. Про це у своєму блозі на АgroРolit.com пише доктор економічних наук, експерт із земельних питань Грузія/Україна Кахабер Карелі.

Він зауважив що автори, які намагаються захистити селян від продажу земель за безцінь, висловлюють пропозицію – встановити мінімальну ринкову ціну, менше за яку вони не зможуть продати свою власність.

«Таке бажання, звісно, благородне, але суперечливе та важко здійсненне. Адже у самому Земельному кодексі України у статті 138 (пункти 5а та 6) враховано повторне проведення аукціону у разі, якщо «жоден з них (учасників аукціону. — Прим. авт.) не запропонував ціну, вищу за стартову ціну лота», це означає, що на земельну ділянку не було попиту. Але якщо у держави є можливість на заміну винести інші ділянки, то власники земель позбавлені такої розкоші, і їм нічого не залишається робити, як піти проти закону і знизити ціну», – зазначив експерт.

Він зауважив, що намір визначення МРЦ породжує чимало питань.

Хто їх встановлюватиме та затверджуватиме; у разі, якщо роботу виконуватимуть аудитори, хто оплачуватиме їхню роботу; наскільки оперативними будуть сторони у разі змін цін на ринку; на якій площі встановлюватиметься єдина МРЦ?", – пише Кахабер Карелі.

Більше – у блозі