друкувати


У 2019 році ціни на овочі з борщового набору побили рекорд

1 жовтня 2019, 16:00

У 2019 році в Україні рекордно зросли ціни на борщовий набір. Про це повідомляють аналітики info.shuvar.com.

За їхніми даними, в минулому сезоні рекордні показники середніх цін були зафіксовані по всіх позиціях борщового набору. 

Рекордсменом стала цибуля, у квітні 2019 року ціни на неї на майданчику ОРСП «Шувар» досягли небачених показників у 25-28 грн/кг. 

Суттєво зросли ціни на капусту, вже в середині весни її майже не лишилося в українських сховищах, і цим скористались імпортери ранньої капусти.

Зростання ціни останні 2 роки пов’язані не лише з погодними умовами. Йдеться про низку факторів, один з яких – скорочення виробничих площ. Саме таким чином українські фермери реагували на зміну попиту після подій у 2014 році. Але це інтуїтивна реакція, вона враховує лише досвід попередніх років, а не реальні зміни внутрішнього та зовнішнього ринкового середовища.  Більшість українських фермерів не в змозі відчути ці зміни та, відповідно, зрозуміти свої можливості, тому що відносини із трейдерами та переробними підприємствами в ланцюзі поставок залишаються дуже заплутаними й непрозорими. І це головна загроза для плодоовочевого бізнесу. Буде не дивно, якщо вже в  наступні роки ми побачимо зростання виробничих площ і чергове розчарування через драматичний обвал цін", – розповіла Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».

За її словами, в першій половині нового сезону  2019/20 років безумовним лідером за зростанням цін стала картопля, тоді як вартість всіх інших овочевих складових борщу станом на кінець вересня є нижчою, ніж рік тому.

Нагадаємо, що у Києві найдорожчий овочевий кошик, тоді як у Запоріжжі найдешевший.