друкувати


Аграрні позиції уряду на 5 років – аналіз програми діяльності Кабміну

30 вересня 2019, 13:45

Уряд презентував свою програму розвитку на наступні 5 років – законопроект №2186. Її проект зареєстровано на сайті парламенту. Більше про це читайте у матеріалові на AgroPolit.com.

Програма складається із 17 розділів. AgroPolit.com проаналізував документ на предмет того, які положення стосуються у ньому агросектору та сільських територій. Такі положення містяться у чотирьох розділах: Мінфін, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Мінінфраструктури та Міністерство розвитку громад та територій.

Зокрема, у розділ №7 (Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства) визначив ряд цілей, які стосуються АПК.

Ціль 7.1 – про розпорядження майном, землею.

Через дію мораторію на продаж  с/г землі українці отримують на 40% меншу ціну за розпорядження своєю власністю, продуктивність та ефективність використання землі залишається низькою.

Що пропонується?

  1. Ми скасуємо мораторій на обіг земель сільськогосподарського призначення. Як результат, ефективність та продуктивність використання с/г земель зростатиме до 6% щороку за рахунок підвищення рівня економічної конкуренції. Земельний ринок запрацює з 1 жовтня 2020 року, що, зокрема, призведе до збільшення вартості оренди за 1 га в середньому по країні з 1700 грн у 2018 році до 4000 грн у 2024 році.
  2. Ми проведемо дерегуляцію з питань землеустрою, вирівняємо податки на землю, введемо запобіжники проти земельного рейдерства та запровадимо сучасну інфраструктуру просторових даних. 100% відомостей  про земельні ділянки буде внесено до Державного земельного кадастру до кінця 2020 року. Це зробить земельний ринок ефективним і прозорим для громадян та бізнесу.
  3. Ми надамо державну фінансову підтримку фермерам на купівлю землі сільськогосподарського призначення та розвиток свого бізнесу. Під час купівлі менше 500 га землі фермери матимуть можливість отримати дешевий кредитний ресурс за ставкою, що не перевищує рівня інфляції.

Нагадаємо, що названо середню вартість орендної плати за 1 га в Україні.