друкувати


Ліцензування зберігання пального на складах для аграріїв скасують – ініціатива

29 вересня 2019, 10:47

Обов’язкове ліцензування зберігання пального на складах для аграріїв замінять декларуванням за заявковим принципом. З такою ініціативою виступив голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народний депутат Микола Сольський на засіданні робочої групи бюджетного та аграрного комітетів з представниками агроасоціацій, Мінфіном та ДФСУ.

За словами Сольського, найближчим часом у парламенті з’явиться законопроект, яким вноситимуться зміни до закону №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». Саме цим законом з 1 липня мало запровадитися ліцензування для аграріїв нпального на їхніх складах. Однак 97% фермерів не змогли вчасно оформити ліцензії на пальне, оскільки не мали повного комплекту документів. У червні відклали накладення штрафів за відсутність ліцензії в аграріїв до 31 грудня 2019 року і .

Обговорили питання ліцензування пального для аграріїв під час робочої групи та дійшли висновку, що слід відмінити ліцензування складів пального для аграріїв на четвертій групі. Ми домовилися внести правки до закону про заміну ліцензії на декларацію за заявковим принципом. З понеділка комітет розпочне роботу з підготовки таких законодавчих змін», — говорить він.

За словами учасників робочої зустрічі, підстава відміни ліцензування для малого агробізнесу – вартість такої ліцензії для них непосильна, в окремих випадках вона може дорівнювати вартості оренди землі за рік.

Нагадаємо, ДФС видала понад 9,5 тис. ліцензій на право виробництва, зберігання та торгівлю пальним.