друкувати


Озвучено схеми викупу іноземцями українських земель після скасування мораторію

29 вересня 2019, 12:05

Під час проведення земельного віче, яке було організовано в Києві радником прем'єр-міністра з економічних питань Олексієм Мушаком, інформаційними партнерами — AgroPolit.comLatifundist.comKurkul.com, було озвучено декілька можливих схем викупу українських земель представниками іноземних держав.

Голова ГО «Прозора земля» Володимир Коваленко назвав деякі з тих, які можуть бути використані іноземцями після відкриття ринку землі в Україні.

Наприклад, іноземні бінефіціари української компанії можуть взяти кредит в іноземному банку, передавши в заставу (забезпечення) землю. Компанія збанкрутувала. Що буде з українською землею? Законопроект не враховує такий фактор, як перехід права власності на землю іноземним власникам – це потрібно виправити», – розповів про одну з можливих схем Коваленко.

Друга — пайовий інвестиційний фонд, або компанія з управління актвиами.

До того ж, за словами голови громадської організації «Прозора земля», російські компанії володіють частиною українського земельного банку, і майбутній законопроект має вирішити це питання.

Також він зверає увагу уряду на той факт, що є проблема з продажем землі за оренди на 49 років та переоформлення земель.

В уряді кажуть – не продавайте землю, дочекайтеся високої вартості. Так само в уряді говорять про прихований продаж землі, яка мала місце під час мораторію. Яка доля цих сірих угод? Як тільки відкриють ринок землі, вони будуть оформлені через купівлю-продаж. За відкриття ринку просто візьмуть власника землі, змусять переоформити право власності, тож практично такий варіант заохочує прихований продаж», – упевнений Володимир Коваленко.