друкувати


Учасники земельного віче назвали 5 пропозицій до пакета земельних законів

30 вересня 2019, 08:01

Уряду та парламенту учасники другого земельного віче запропонували пропозиції, які необхідно внести до пакета земельних законопроектів.

Круглий стіл організував радник прем’єр-міністра, активіст земельної реформи, депутат парламенту 8-го скликання Олексій Мушак. Інформаційними партнерами заходу стали AgroPolit.comLatifundist.com та Kurkul.com

Цього тижня у Верховній Раді зареєстрували два законопроекти, які стосуються земельної реформи. Це законопроект №2178 «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», котрий передали на опрацювання Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики. А у вівторок має з’явитися допрацьований законопроект, який передбачає процедуру продажу землі та обмеження для покупців. Загалом ініціатори відміни мораторію на продаж землі анонсували близько десяти законів, які стосуватимуться земельної реформи. 

На думку Олексія Мушака, нині для агросектору основне питання – хто ж стане власником землі на вільному ринку.

Земля повинна генерувати багатство в Україні, а не бідність. Із сіл, там де найкраще – земля, люди не повинні їхати до іншої держави. Ми розуміємо, що право власності – це база для розвитку будь-якого бізнесу. Не може бути поваги до великого та середнього бізнесу на тлі того, що немає поваги до 7 мільйонів громадян України, у яких по 4 га землі», – сказав радник прем’єр-міністра.

Учасники земельного віче назвали 5 пропозицій, які необхідно виконати, запроваджуючи вільний ринок землі.

Не відміняти мораторій поквапом, створювати необхідні для розвитку фермерів державні програми та відмінити мораторій у сприятливий для сільгоспвиробників час порекомендував  голова «Агро-Продовольчої Ради» Іван Слободяник.

«Запровадити поетапність, щоб були преференції для українських виробників, особливо середніх. Щоб вони закріпилися, могли зберегти той банк землі, який є, викупити там, де вони могли б. Цей шлях пройшли у Литві. Польщі. США та Канаді», – сказав Слободяник.   

Підтримала керівника «Агро-Продовольчої ради» у питанні необхідності довгострокового планування розвитку аграрної економіки одночасно з відкриттям ринку Ольга Трофімцева, колишній в.о. міністра аграрної політики та продовольства України.

«Земельна реформа або детінізація ринку землі не має бути самоціллю. Коли реформа заради реформи, давайте це зробимо наступного року, бо є завдання президента. Але це має бути частиною бачення розвитку агросектору», – відзначила Трофімцева.

Не дозволяти купувати більш як 35% землі громади одному господарю запропонував Іван Фурсенко, перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад.

На всіх попередніх зустрічах йшлося про обмеження площі землі, яка продається одному власнику у межах громади. Вийшов проект закону – чомусь ми обмеження не бачимо. Тому сильно доводиться переживати, що кажуть, що землі громадам. А у проекті закону наступному виявиться, що не громадам», – висловився Фурсенко.

Перенести дискусії про роль закордонних інвесторів та покупців на українському ринку землі на більш віддалений термін порекомендував Ігор Пашинов, член правління «Агропросперіс банк».

«Що стосується таких гострих питань, як право власності на землю для іноземців – я вважаю, що треба, щоб цей ринок запрацював, а потім вже робити висновки, чи варто допускати на цей ринок іноземців», – сказав Пашинов. 

Залишити за українцями виключне право на придбання землі та забезпечити фінансове стимулювання – основні рекомендації для уряду, які озвучив Володимир Коваленко, голова громадської організації «Прозора земля».

Основна проблема з обігом землі – це державна безпека. І у Фінляндії міністерство оборони погоджує продаж будь-якої ділянки землі… Там землі на прикордонних територіях викуплені закордонними громадянами і Путін погрожує вступити на територію, щоб захистити права власників. Українські аграрії дуже переживають, що можуть у якийсь момент позбутися земельного банку. Однак державі слід врахувати можливості кредитування. Для того, щоб були пільгові умови для аграріїв. Це допоможе їм заробити додаткові обігові кошти», – розповів Коваленко.

Нагадаємо, 27 вересня у ВР зареєстрували законопроект №2183 про проведення всеукраїнського референдуму щодо продажу сільгоспземель.