друкувати


Олексій Мушак: Запуск ринку землі принесе в АПК близько $12 млрд від заробітчан

28 вересня 2019, 11:00

«Сьогодні ми маємо найбільші шанси, що земельна реформа буде проведена. В парламенті вже внесено відповідний законопроект. Суть моделі ринку, яку буде пропонувати уряд, полягає в наступному: 18 років мораторію, який породив тіньовий земельний ринок з усіма своїми схемами, час скасувати. Повинні бути прозорі правила гри. Ми сподіваємося, що українці не будуть змушені їхати в інші країни на заробітки, а залишаться працювати в Україні, генеруючи близько $12 млрд на рік (які вони завели в Україну в 2018 році)», – заявив радник прем’єр-міністра з економічних питань Олексій Мушак під час проведення земельного віче в Києві.

За словами Мушака, уряд хоче створити умови, щоб люди, які хочуть продати землю, змогли це зробити на вигідних для них умовах.

Друга позиція, озвучена радником прем’єр-міністра, що українські фермери, які хочуть купити землю, мають отримати допомогу від уряду.

В наступному році для них буде передбачено 4,4 млрд грн (для компенсації ставок і створення умов по викупу земель). Крім цього, 560 тис. га землі буде їм віддано з двократною знижкою, адже очікувана ринкова вартість приблизно на рівні $2 тис, а по нормативці їм запропонують купувати землю у постійне користування за ціною близько $1 тис. $500 млн – це буде підтримка малих фермерів (на викуп землі)», – заявив Олексій Мушак.

Позиція номер три. Також важливо, щоб український середній клас, який має надлишкові кошти, зміг інвестувати в землю і також її викуповувати. Якщо українці хочуть створити своє підприємство, вкласти кошти в землю і на цьому заробляти, держава повинна створити для них умови. Крім цього, є питання заробітчан. 

Як заявив Олексій Мушак, паралельно з цим проектом буде ще низка законопроектів (близько 10), спрямованих на децентралізацію (передачу земель громадам). Ці законопроекти будуть направлені на те, щоб вивести землю з «тіньового» використання.

Авторами законопроекту передбачено збільшення податкового навантаження (податок на 1 га) задля того, щоб вирівняти умови конкуренції між «білими» та «сірими» аграрними компаніями.

«Я хочу, щоб ми тверезо сприймали реальність і невідворотність ринку землі, який буде відкрито в Україні. Давайте цей ринок зробимо таким, щоб він працював на благо всієї держави і генерував багатство в країні, а не бідність. Люди не повинні виїжджати до інших країн, коли у нас під ногами лежать родючі землі.

Зараз основне питання – хто буде основним покупцем на ринку? Ведеться дискусія про те, щоб зробити для себе вигідні стартові позиції.

Варто розуміти, що є люди, які виступають проти присутності когось на ринку», – заявив Мушак.

За його словами, ринок землі стартує не завтра, а з 1 жовтня 2020 року. У фермерів було достатньо часу, щоб підготуватися до цього. І, насправді, робота над запуском ринку після прийняття законопроекту не закінчується. Вона тільки починається, адже там потрібно буде опрацювати багато нормативки, особливо з банками.

Запуск ринку землі, враховуючи, що земельна реформа надважлива для України, можливо розпочати лише на початку роботи будь-якого парламенту. Це я заявляю як людина, яка 4,5 року відпрацювала в парламенті попереднього скликання. Потрібно чітко розуміти, що вже навесні майбутнього року цю реформу буде нереально провести. Тому проводити реформу необхідно зараз», – заявив Олексій Мушак.

Нагадаємо, земельні рантьє інвестують у вільний ринок за перші 5 років $1 млрд.