друкувати


52% українців не підтримують відкриття ринку землі — опитування

27 вересня 2019, 09:25

52% опитаних українців не підтримують скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, а 64% опитаних вважають, що це питання має вирішуватися на референдумі. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 16-19 вересня 2019 року.

Позитивно ставляться до доручення президента Зеленського про скасування мораторію на продаж землі 35% опитаних, 13% не змогли відповісти.

64% опитаних вважають, що це питання має вирішуватися тільки на всеукраїнському референдумі, а 26% — що це питання повинні вирішувати президент, Кабмін та Верховна Рада. 10% не змогли відповісти.

Хоча більшість населення підтримує нову владу, скасування мораторію на продаж землі підтримує лише приблизно третина населення (35%), а 52%, фактично, проти скасування мораторію на продаж землі. За рік кількість противників продажу землі зменшилася, у листопаді 2018-го проти продажу землі було 72%", — заявив гендиректор КМІСу Володимир Паніотто.

«Можливо, це пов’язано з  різницею у формулюванні запитань (у 2018 р. ми запитували "Якби сьогодні проводився референдум щодо питання купівлі/продажу земель сільськогосподарського призначення, як би Ви проголосували?"), можливо, через збільшення підтримки дій Зеленського і нової влади його прихильниками, а можливо, через зміну риторики щодо продажу землі на деяких популярних телеканалах і в інтернеті», — додав він.

Зазначається, що опитування провели методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і більше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролює влада України — АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. Під час опитування проведено 1500 інтерв'ю, похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 2,6%.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстрували законопроект №2178 «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». Наразі документ передали на опрацювання профільному комітету Ради — комітету з питань аграрної та земельної політики.

Також у найближчий вівторок до Верховної Ради України буде подано законопроект, який передбачає процедуру продажу землі та обмеження для покупців.