друкувати


Продавати землю громад пропонують через ProZorro

26 вересня 2019, 15:50

Державну землю, яка перебуває у підпорядкуванні міністерств та відомств, слід передати громадам. А потім дозволити, щоб продавали через ProZorro. Такі плани озвучив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов. Він став учасником земельного віче у Києві, організованого активістом земельної  реформи Олексієм Мушаком та AgroPolit.comLatifundist.comKurkul.com.

Передання землі держпідприємств у користування ОТГ планують передбачити у додаткових законах, які будуть супроводжувати основний закон про відміну мораторію.

Милованов заявив, що продаж земель громад через прозорі аукціони убезпечить ОТГ від втрати паїв у випадках недолугого господарювання голів, яких обере народ. Це стосується й земель, які перейдуть від держпідприємств, так і тих, які нині є в користуванні громад.

Є проблеми на рівні громад. Тому ми, наскільки можемо, вводимо обмеження – продаж через прозорі аукціони. Ця штука неідеальна, але спрацювала для державних закупівель. Так само буде щодо землі, бо ми побачимо, які є громади, де упирі серед керівництва, а де такі, що намагаються розпоряджатися, господарювати на землі. Це буде зроблено в прозорий спосіб», – сказав Милованов.

Отримати контроль над продажем земель пересічним громадянам, представникам громад заохочує голова громадської організації «Прозора земля» Володимир Коваленко. Він пропонує долучитися до концепції «Країна у смартфоні» та дозволити кожному громадянину України стежити, у який обсягах та за якою ціною продаються земельні ділянки громад.  

Покупець земельної ділянки, натиснувши на екран смартфона, зможе отримати із єдиного реєстру максимально повну інформацію про земельну ділянку, проаналізувавши інформацію через цю систему прийняти участь у відкритих торгах. А продавець зможе за декілька кроків сформувати лот і продати земельну ділянку  за найвищу ціну на конкурентних засадах через систему електронних торгів «ПроЗорро».  Також це буде корисно об’єднаним територіальним громадам, дозволить ефективно розпоряджатися землями.  Адже громадяни зможуть отримувати автоматизовані адмінпослуги», — сказав Володимир Коваленко.

Нагадаємо, на сайті Верховної Ради України зареєстрували законопроект №2178 «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». Він перебуває на опрацюванні комітету з питань аграрної та земельної політики.