друкувати


Пропонований закон про відкриття ринку землі не захищає від захоплень паїв олігархами, — Фурсенко

26 вересня 2019, 12:10

У запропонованому народними депутатами законопроекті про відкриття ринку землі не враховано інтереси сільських громад. Про це заявив перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Іван Фурсенко, передає власний кореспондент AgroPolit.com.

Таку думку він висловив під час «Земельного віче», організованого радником прем’єр-міністра, активістом земельної реформи, депутатом парламенту 8-го скликання Олексієм Мушаком. Інформаційні партнери заходу — AgroPolit.com, Latifundist.com та Kurkul.com.

«Те, що я побачив у запропонованому сьогодні у Верховній Раді законопроекті – відсутність обмежень на користь громад. Не маючи обмежень на місцевому ринку в умовах, коли нині більшість українських земель обробляють олігархи, це призведе до винищення землі в Україні» – сказав Іван Фурсенко.

Заступник керівника Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад зазначив, що нині більшість земель навколо населених пунктів належать великим холдингам. А це ті ділянки, які могли б допомогти фінансовому розвитку об’єднаних громад.

Міжнародний капітал у разі прийняття закону зможе спокійно викуповувати ці ділянки. А як викупить землі, на них не зможуть працювати наступні покоління», — підсумував Фурсенко.

Нагадаємо, під час попереднього обговорення на «Земельному віче» Іван Фурсенко рекомендував ініціаторам законопроекту про відкриття ринку запровадити обмеження придбання в одні руки не більше 35% землі однієї громади.