друкувати


Виробникам сої та ріпаку повернуть відшкодування експортного ПДВ, яке «зарубав» Петро Порошенко

25 вересня 2019, 17:54

У жовтні у парламент внесуть законопроект про поновлення відшкодування ексопртного ПДВ виробникам сої та ріпаку. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народний депутат («Слуга народу») Микола Сольский.

Він наголосив, що розробка таких правок — це одне із завдань агрокомітету.  

 

Наразі більшість членів комітету виступають за вирівнювання ситуацію із поверненням експортного ПДВ виробникам зернових культур. Одна з основних робочих ідей – експортне ПДВ мають право відшкодовувати ті, хто вирощують зерно, ріпак, сою, — і це правило має бути єдиним для виробників, трейдерів і переробників», — пояснив він. 

Як бути із підписаним президентом законом  він також пояснив. «Обговорюється два варіанти: або ж скасування цих правок, або відтермінування їхнього введення, щоб було більше часу розібратись у цьому», — каже він.

Нагадаємо, 7 грудня 2017 парламент змінами до  Податкового кодексу України скасував відшкодування ПДВ з бюджету при експорті олійних культур (сої, ріпаку та соняшнику). Через це малих та середніх агровиробників очікували багатомільярдні щорічні збитки.

Пізніше під натиском громадськості, депутатів та аграріїв Рада відмотала своє рішення і 21 грудня 2017 року парламент відклав скасування експортного ПДВ на технічні культури та скасував цю норму для олійних культур. А вже 22 травня повернув ПДВ експортне виробникам соєвих бобів, насіння свиріпи або ріпаку, якщо вони вирощені на с/г землях, які перебувають у виробника у власності, або у постійному користуванні, чи використовуються ними на правах оренди (суборенди), або емфітевзису.

30 серпня 2018 року Президент Петро Порошенко підписав документ (№2440-VIII, реєстраційний був №7404-Д). Втім ситуацію  це не змінило докорінним чином, адже основними  експортерами вищезгаданих культур як були, так і залишилися великі виробники олійних культур, а дрібні виробники, наприклад, малі фермери свій врожай реалізують в Україні посередникам, які його експортують і згідно з прийнятим аконом не мають права на відшкодування ПДВ. Більше того у даному законі з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2021 скасовувається експортне ПДВ по ріпаку, а з 1 вересня 2018 року по  31 грудня 2021 — на соєві бобові.