друкувати


Зеленський підписав закон «Про режим спільного транзиту»

24 вересня 2019, 12:40

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект №1082 «Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи». Про це повідомляє Міністерство фінансів України. 

Верховна Рада прийняла відповідний законопроект за основу та в цілому 12 вересня 2019 року.

Законопроект розроблено на виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом (ЄС).  Він запроваджує в українському законодавстві положення Конвенції про процедуру спільного транзиту. 

На сьогодні, Конвенція про процедуру спільного транзиту – це 35 країн європейського регіону (члени ЄС, ЄАВТ, Туреччина, Македонія та Сербія), які запровадили єдині для всіх Договірних сторін правила декларування та контролю за транзитними переміщеннями товарів із використанням спільного ІТ продукту (New Computerised Transit System (NCTS)). 

Приєднання до Конвенції дозволить Україні запровадити обмін митною інформацією з 35 країнами в режимі реального часу, отримувати інформацію для переміщення товарів транзитом, запровадити спеціальні транзитні спрощення, використовувати єдину митну декларацію для переміщення товарів від країни-відправлення до країни-призначення через треті країни в межах Договірних сторін Конвенції за єдиними правилами", — йдеться в повідомленні.

Проте на ухваленні закону робота над приєднанням до Конвенції про процедуру спільного транзиту не завершується. Адже процедура приєднання до Конвенції є нестандартною для країн-претендентів. Для цього спочатку необхідно запровадити та використовувати протягом щонайменше одного року положення цієї Конвенції та відповідний ІТ-продукт в межах території України. Лише після цього Україна зможе отримати офіційне запрошення для приєднання до Конвенції.

Нагадаємо, Україна ініціюватиме оновлення Угоди про асоціацію з ЄС в частині торгівлі.