друкувати


Місцеві ради озвучили 4 умови для запуску ринку землі

19 вересня 2019, 19:00

Передача земель місцевим органам влади, закон про місцевий референдум, доступне кредитування та антимонопольні обмеження – це ключові умови безпечного ринку землі. Про це заявиви перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Іван Фурсенко на земельному віче у Києві, організованому активістом земельної реформи Олексієм Мушаком та AgroPolit.comLatifundist.comKurkul.com.

Фурсенко назвав 4 пріоритети, які мають передувати запуску ринку землі

«В Україні залишається корупційна складова – Держгеокадастр, який монопольно розпоряджається землями. Частково ці землі були передані об’єднаним громадам. Частиною земельної реформи ми все ж таки хотіли б бачити окремим законом передачу земель за межами населених пунктів органам місцевого самоврядування», – називає перший пріоритет Фурсенко.

Другим пріоритетним завданням Іван Фурсенко назвав створення умов для жителів села для прийняття колегіальних рішень про те, як розпоряджатися землею в межах громади.

Наприклад, це може бути прийняття закону про місцевий референдум, де жителі ОТГ можуть шляхом голосування вирішувати такі питання, як, скажімо, використовувати землю в межах громади, які сівозміни застосовувати в межах власної території для отримання врожаїв та збереження ґрунтів, яких інвесторів впускати і чи впускати взагалі на свою територію.

Наступна – необхідна можливість залучення вигідних кредитів для ведення сільського господарства. Передовсім йдеться про кредитування малого та середнього бізнесу.

Родина, яка має два три паї і свою присадибну ділянку, площею до 20-25-ти га. У них немає жодної — ні банківської історії, ні кредитної. А той дохід, який вони заробляють з гектара  - витрачають виключно на своє життя. Вони повинні розвиватися, а не тільки мати можливість купити цю землю, – сказав Фурсенко.

Четверта позиція – встановлення обмежень для тих, хто планує придбати великі площі землі в межах громади.

Мої пропозиції – запровадити обмеження придбання в одні руки не більше 35% землі однієї громади. Так будемо обмежувати монополіста. Бо вже маємо ОТГ, які були створені навколо одного монополіста. А якщо він просідає, просідає вся громада, люди всієї громади залишаються без роботи. Щоб цю проблему не породжувати, маємо розділяти у відсотковому співвідношенні, – підсумував Іван Фурсенко.

Нагадаємо, що фермерам запропонують викупити за 5 років землі постійного користування.