друкувати


Як удосконалити вітчизняну кадастрову систему обліку землі — експерт

20 вересня 2019, 07:30

В Україні потрібно удосконалити кадастрову систему обліку землі: ідеться і про інвентаризацію природних ресурсів на основі використання сучасних інструментальних засобів (картографування на основі ГІС-технології, розробку комп'ютерних багатоцільових програм, створення і наповнення баз даних, методики розрахунків тощо) з використанням їх для планування, моніторингу, прогнозування, регулювання співвідношення між різними категоріями земель. Про це у своїй статті для DT.UA пише Яків Дідух, академік НАН України.

За його словами, якщо ведення Земельного кадастру покладено на Держгеокадастр, і вже є відповідні служби від державного до місцевого рівня, то збирання інформації для інших кадастрів не упорядковано і покладено на відповідні відомства, які по-різному організовують цю роботу. Кожен з кадастрів існує окремо, відсутня будь-яка взаємодія між фахівцями різних галузей, що займаються наповненням кадастрових систем відповідною інформацією. 

 

«Хоча й передбачається, що Державний земельний кадастр має бути основою для ведення кадастрів інших природних ресурсів, на сьогодні він не забезпечує виконання цих функцій. Наголошується, що завдання Земельного кадастру полягає в отриманні необхідних відомостей про землю як першоджерело матеріяльних благ та об'єкт оподаткування. Однак через неузгодженість багатьох питань є багато нарікань до цього кадастру», — наголосив академік.

Нагадаємо, що Гончарук наказав до кінця наступного тижня змінити все керівництво Держгеокадастру.