друкувати


Озвучено три ключові положення земельного закону – голова аграрного комітету

19 вересня 2019, 07:29

Пріоритетне право орендарів на викуп землі, антимонопольні обмеження та продаж державних гектарів через ProZorro – три основні положення земельного закону. Їх озвучив голова комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Микола Сольський («Слуга народу») на земельному віче, організованому активістом земельної реформи Олексієм Мушаком та AgroPolit.com, Latifundist.comKurkul.com.

«Першим ключовим пунктом цього документу він назвав обмеження концентрації земель в рамках антимонопольного законодавства як в межах країна, так і в межах області та громади. «Почнемо з обмежень стосовно купівлі в одні руки. Я абсолютно згоден із тім, що це має регулюватися в межах антимонопольного законодавства. Ця ідея опрацьовується і знайде відображення в окремих законопроектах, які презентують ринку на обговорення. Коли говоримо про антимонопольне законодавство, то це обмеження на рівні країни, області, ОТГ. Зараз обговорюються різні відсотки: наприклад, 0,... % на рівні країни, 10-15% на рівні області, 20-30% – ОТГ. Є аргументи за трошки більше чи трошки менше, але, умовно, в цих розмірах», – каже він.

Другий пункт – підтвердження і розвиток права на викуп землі з боку існуючих орендарів.

У більш ніж 90% договорах оренди є право на переважний викуп землі для того, хто обробляє цю землю. Це право прописане згідно з чинним законодавством, воно дійсне, і я практично впевнений, що воно буде підтверджене. Можливо, обговорюватиметься варіант розвинути його в законодавстві, пов’язаному з земельною реформою.  Це право – дуже ефективний спосіб для тих, хто господарює на землі, викуповувати цю землю. В будь-якому селі люди будуть продавати землю передусім тому, кого вони знають, з ким вони працювали раніше. Від кого вони щороку отримують орендну плату, де вони знають працівників, де вони часто знають орендарів, – каже він.

Нагадаємо, що заступник міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький вважає, що ринок землі доцільно запустити в другому півріччі 2020 року.