друкувати


Фермерам запропонують викупити за 5 років землі постійного користування

19 вересня 2019, 16:00

У жовтні в парламенті подадуть кілька законопроектів про викуп фермерами та працівниками державних с/г підприємств земель постійного користування. Такі плани озвучив у відповідь на питання голови «Агро-Продовольчої ради» Івана Слободяника голова комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Микола Сольський («Слуга народу») на земельному віче в Києві. 

Організатором віче виступив активіст земельної реформи Олексій Мушак, інформаційними партнерами  — AgroPolit.com, Latifundist.comKurkul.com.

Іван Слободяник звернувся до голови комітету з проханням допомогти вирішити земельний головний біль фермерів.

«Наразі є 500 тис. га земель постійного користування, які зависили у повітрі з 90-х років. Вони знаходяться наразі поза правовим  статусом. І стало інструментом великого дерибану. Вартість цих земель фермери за всі ці роки виплатили. Є два варіанти вирішення питання: викуп землі у розстрочку, або безкоштовна їх передача фермерам», – пояснив він.

Голова аграрного комітету розказав, що в парламенті готують законодавчі рішення по землях постійного користування. За словами Сольского, існує три групи  таких земель постійного користування.

Перша – входить 500 тис.га, які у 90-х без аукціонів передали фермерах.  Для земель, що знаходяться в користуванні у фермерів, аграрний комітет виступає за введення пільгової процедури викупу протягом 5 років з нормативної грошової оцінки цієї землі без аукціонів чи якихось інших механізмів, – пояснив він.

Друга група – землі постійного користування державних с/г підприємств у підпорядкуванні Аграрної академії наук, Міноборони, МінАПК та Пенітенціарної служби.

Існує ініціатива направити їх на приватизацію і часткового розпаювання, і винести цю ідею на громадське обговорення депутати планують в жовтні, – каже він.

Третя – землі постійного користування підприємств, які пішли іншим шляхом приватизації не таким як колгоспи (працівникам надавалися акції, а земля оформлена у постійне користування).

Таких не багато. Вони зосереджені у регіоні зайняття садами. Є законопроект перевести право постійного користування цими земля у сферу регулювання майна — господарського управління чи відання, – пояснює Сольський.

За його словами, земельний законопроект з’явиться у парламенті уже наступного тижня. Його деталі читайте у ексклюзивному інтерв'ю голови комітету на на AgroPolit.com.

Нагадаємо, що заступник міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький вважає, що ринок землі доцільно запустити в другому півріччі 2020 року.