друкувати


В Україні поновили земельний міні-референдум

18 вересня 2019, 12:03

В Україні поновили загальнодержавне опитування серед місцевих рад про необхідність зняття мораторію на продаж земель с/г призначення. Про це під час земельного віче розповів ініціатор опитування голова ГО «Кріпак», власник Dengoff AgroFamily Богдан Балагура. 

Організатором віче виступив активіст земельної реформи Олексій Мушак, інформаційними партнерами — AgroPolit.comLatifundist.comKurkul.com.

Балагура нагадав, що земельний міні-референдум проводиться у межах проекту «Земля: голос громад» спільно з AgroPolit.com. «Кріпак» розіслав запити до місцевих рад (різних рівнів — сільських, міських, районних і селищних), щоби з’ясувати їхнє ставлення до мораторію. Зокрема, їм пропонувалося визначитися і  дати один із 4-х варіантів відповіді (проти відкриття ринку, розглядаємо це питання, не хочемо розглядати та за зняття мораторію). 

Наразі ми поновили даний проект і вже розіслали загалом 4 тис. запитів, отримали 3,5 тис. листів від місцевих рад… Що ми побачили? 1200 рад різних рівнів говорять, що не визначилися щодо зняття мораторію. Великі міста взагалі говорять, що їх питання це не стосується, бо не мають такої землі.  І лише 10 рад з усіх опитаних в Україні виступили за зняття мораторію. Тобто це статистика, яка не зобов’язує залишати мораторій, але вона дуже показова. Вона говорить про те, що уряду, в першу чергу, слід іти на місця і говорити з людьми про земельну реформу, бо завтра ці ж ради отримають ще 9 млн га державної землі. Їм потрібно показати варіанти поводження цією землею в умовах ринку, — каже він.

Попередні результати опитування відображені у онлайн-форматі — це «Карта громад: земельний мораторій» (ви також можете проголосувати, перейшовши  вниз по карті і залишити свій голос в онлайн-опитуванні). Більше про сам проект йдеться у матеріалі «Fata Morgana — марево про землю. Результати «референдуму» серед громад про зняття мораторію».

Нагадаємо, що заступник міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький вважає, що ринок землі доцільно запустити в другому півріччі 2020 року.