друкувати


Держгеокадастр пропонують ліквідувати, а земельні функції перенести у «смартфон»

18 вересня 2019, 08:07

Для безпечного запуску ринку землі слід ліквідувати Держгеокадастр, оцифрувати його функції та об’єднати два кадастри та один реєстр. Таку ініціативу висловив голова громадської організації «Прозора земля» Володимир Коваленко на земельному віче у Києві, організованому активістом земельної реформи Олексієм Мушаком та AgroPolit.comLatifundist.comKurkul.com.

На його думку, є дві речі, які уряду та парламенту слід вирішити для перед запуском вільного ринку.

Перша — об’єднати два кадастри та один реєстр речових прав. «Потрібно об’єднати Державний земельний кадастр,  Мін’юстівський реєстр прав на нерухоме майно,  а також – містобудівний кадастр. На їхній основі має з’явитися єдина електронна платформа для продажу землі та прав (на базі технології блокчейн) на неї. В умовах вільного ринку на цьому майданчику має продаватися і купуватися земля», — каже він.  

Друга – ліквідувати Держгеокадастр та автоматизувати його функції, щоб мінімізувати втручання людського фактору, а відтак — і корупції у земельні процеси.

Він має зникнути.  Натомість всі його функції, пов’язані з землею (які не відійдуть на місця разом з передачею с/г земель) слід автоматизувати. Тобто вся земля і процедури з її реєстрацією, перереєстрацією та інше має бути «в цифрі». Це логічно лягає у загальну концепцію, яку оголосив президент Володимир Зеленський – «Країна в смартфоні», — пояснює голова громадської організації «Прозора земля».

 Він пояснив, як ці два кроки конкретно спростять життя власникам паїв та іншим учасникам земельного ринку.

Покупець земельної ділянки, натиснувши на екран смартфона, зможе отримати із єдиного реєстру максимально повну інформацію про земельну ділянку, проаналізувавши інформацію через цю систему прийняти участь в відкритих торгах. А продавець зможе за декілька кроків сформувати лот та продати земельну ділянку  за найвищу ціну на конкурентних засадах через систему електронних торгів «ПроЗорро».  Також це буде корисно об’єднаним територіальним громадам, дозволить ефективно розпоряджатися землями.  Адже громадяни зможуть отримувати автоматизовані адмінпослуги», — пояснив Володимир Коваленко.

Реформа Держгеокадастру обговорюється активно і президент доручив вирішити кадрові питання по цій структурі до 1 січня 2020 року.

Як повідомив на земельному віче голова аграрного комітету Микола Сольський, земельний законопроект з’явиться у парламенті уже наступного тижня. Його деталі читайте у ексклюзивному інтерв'ю голови комітету на на AgroPolit.com.

За оцінками Олексія Мушака, земельні рантьє інвестують у вільний ринок за перші 5 років $1 млрд.