друкувати


Ініціюють створення іпотечної установи для викупу с/г землі у компаній-банкротів та при виході іноземців з України

18 вересня 2019, 07:11

В Україні потрібно створити державну іпотечну установу для викупу с/г земель у громадян (власників паїв), або у юросіб у разі їх виходу з України/бізнесу чи – банкротства компанії. З такою пропозицією виступила головний редактор AgroPolit.com Наталія Білоусова під час земельного віче у Києві.

Організатором віче виступив активіст земельної реформи Олексій Мушак, інформаційними партнерами  — AgroPolit.comLatifundist.comKurkul.com.

 «Потрібно подумати над створенням в Україні іпотечної установу для викупу сільськогосподарської землі у громадян (власників паїв), якщо вони не хочуть її продавати діючим орендарям, громадам. Ця установа має також викуповувати с/г землю у юросіб, які брали у іноземних банків кредити для покупки землі, і вони або виходять з українського бізнесу, або компанія (власник землі) стала банкротом. Який механізм викупу цих земель – наразі питання відкрите. А воно кричуще. Нагадаю, що у підготовленому аграрним комітетом законопроекті купувати українську землю паралельно з фізичними особами громадянами України зможуть юрособи-резиденти України (зареєстровані згідно із чинним законодавством), тобто в тому числі ті, які виступатимуть співзасновниками агропідприємств. Інвестфонди та пенсійні фонди зможуть також жити в такій моделі ринку, якщо стануть співзасновниками українських підприємств», – наголосила вона після земельного віче.

Як повідомив на земельному віче голова аграрного комітету Микола Сольський, земельний законопроект з’явиться у парламенті уже наступного тижня.

Його деталі читайте у ексклюзивному інтерв'ю голови комітету на на AgroPolit.com.

За оцінками організатора віче активіста земельної реформи, депутат парламенту 8-го скликання Олексій Мушак із запуском ринку середній клас українців сформує нову групу інвесторів – землеьних рантьє, а ціна на землю стартує від $2 тис.