друкувати


Богдан не бачить різниці хто після зняття мораторію купуватиме землю – українці чи іноземці

17 вересня 2019, 09:15

Якщо землею будуть володіти громадяни інших держав – нічого страшного не станеться, ніякої різниці. Про це заявив глава Офісу президента Андрій Богдан в інтерв'ю ВВС News Україна.

Богдан вважає, що мораторій на продаж земель в Україні слід знімати, бо коли земля в Україні знаходиться в приватній власності, але власник не може її продавати, це – «абсолютна маячня».

Його запитали, чи реально до 1 грудня ухвалити закон, що знімає мораторій.

«Проголосувати за закон – так. Просто я не знаю, на якій стадії розробка цього законопроекту. Я думаю, що на якійсь завершальній. Але є дуже сильний соціологічний маркер: народ, в принципі, проти вільного обігу земель. Але там є два аспекти. По-перше, в основному проти ті, хто землею не володіє. Друге – це рудимент радянської системи», – сказав глава ОП.

Він порівняв те, що відбувається з землею з ситуацією, що склалася в СРСР в сфері житлової нерухомості.

За радянської системи не було приватної власності на квартири. Вірніше, вона була ніби як твоя, але продати ти її не міг, придумували якісь страшні обміни з переселеннями, прописка родичів. З землею зараз те ж саме. Ми задекларували, що земля знаходиться в приватній власності, але власник не може її продавати. Це абсолютна маячня, тому що через юридичні механізми ці землі продаються, – зазначив Богдан.

За його словами, «у нас мільйони гектарів щорічно продаються».

Якщо це моя власність, чому я її не можу продати? Давайте ще введемо обмеження на право власності на квартири: вона у тебе є, але ти не маєш права її продавати. А чому? Хто точно не зацікавлений — це власники великих агрохолдингів. Вони довгі роки вибудовували інформаційну політику, що це зло — приїдуть якісь американці, китайці і куплять всю землю. Але землю ти не вивезеш, неважливо, хто її власник. Якщо актив в Україні — завод, фабрика, земля — ​​то податки будуть сплачуватися тут , і земля все одно завжди буде залишатися в Україна, – підкреслив глава ОП.

Богдан вважає, що якщо землею будуть володіти громадяни інших держав – нічого страшного не станеться, ніякої різниці.

Навпаки, власник зацікавлений в ефективному використанні землі, –  сказав він.