друкувати


Україна ініціюватиме оновлення Угоди про асоціацію з ЄС в частині торгівлі

17 вересня 2019, 07:31

Україні необхідно перетворити торгівлю з Євросоюзом на  економічну інтеграцію з ним. Про це в інтерв'ю «Європейській правді» розповів новий торговий представник України Тарас Качка. 

«Ми покладаємо багато сподівань на листопадове засідання Комітету асоціації. Нам необхідно добитися, щоби в його операційних висновках з’явилися чіткі кроки щодо реалізації тих пріоритетів, які раніше фіксували лише на політичному рівні – це митниця, уповноважені економічні оператори і транзит. Має бути згадка про ACAA, тобто «промисловий безвіз», про інтеграцію до цифрового ринку ЄС. Крім того, ми будемо пришвидшувати роботу над оновленням Угоди про асоціацію. Мінімальне завдання – оновити тарифний план по товарах, але наша амбіція – оновити і модернізувати всю економічну частину угоди. В тому числі – оновити домовленості в секторі послуг», – зазначив він.

На його думку, головне – це перевести в практичну площину домовленості про економічну інтеграцію.

Тут вже є досягнення – ми оновили додаток  27 – про енергетичний сектор. Змінивши механіку роботи угоди, ми отримуємо повну інтеграцію України з ринком ЄС. Наша мета – щоб українські і європейські компанії, і регулятори, і органи влади жили в одному регуляторному середовищі з однаковими правами і обов’язками стосовно один одного, – сказав Качка.

Нагадаємо, що Рада ухвалила законопроект для українських експортерів.