друкувати


Чи буде хвиля злиття і поглинань іноземцями українських агрокомпаній після відкриття ринку землі – Сольський

16 вересня 2019, 12:00

У 2020 році, після відкриття ринку землі, тенденція злиття чи поглинань агрокомпаній іноземцями  на українському агроринку буде присутня, але – не критично. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народний депутат («Слуга народу») Микола Сольский.

«Ця тенденція буде, але я не бачу її загрозливою і критичною. По-перше, це й так відбувається. Але не у великих масштабах. Динаміка буде зрозумілою. От ви заснували 10 років назад підприємство, витратили 10 років життя на це підприємство й на цю землю. Якщо ви завтра хочете мати партнера-іноземця – це ваше право. Ви повинні дотримуватися українського законодавства, договори з якими ви уклали, і разом працювати. Не хочете – інвестуйте самі. Крім того, моделі ринку землі у світі завжди обговорюються та корегуються», – сказав він.

Як яскравий приклад, Сольський навів ринок Бразилії.

Коли він був абсолютно ліберальним, тоді була пролобійована історія обмежити іноземців, дозволивши продавати тільки в ринок, громадянам Бразилії. Це дуже суттєво понизило ціни на землю. Зараз обговорюється сценарій назад повернути попередні правила. Будь-які ринки землі в світі – це не річ, яка приймається один раз і ніколи не змінюються. Це теж слід розуміти. Будуть корегування з часом, але які – невідомо. Зараз же ми взагалі живемо у ситуації з викривленим ринком, – пояснив експерт.