друкувати


3,5 млн га землі в Україні належить померлим селянам

16 вересня 2019, 07:30

3,5 млн га землі в Україні належить померлтм селянам. Про це заявив академік НААН, директор Інституту стратегічних оцінок Павло Гайдуцький, повідомляє  zn.ua.

«Ніде в світі земля не є цільовим об'єктом ринку. У світі в середньому за рік продається не більше 2% площ земельних ділянок. Земля, як правило, є вимушеним об'єктом ринку, коли селяни змушені її продавати. Причини цього дуже різні: від смерті фермера або втрати ним працездатності до пропозиції високої ціни на ринку, що значно перевищує дохід від сільськогосподарського виробництва. Йдеться саме про землі сільськогосподарського призначення. І в Україні вже давно назріла необхідність саме в такому вимушеному ринку землі. Адже за 25 років після початку паювання сільськогосподарських земель уже близько 800 тис. земельних паїв загальною площею майже 3,5 млн га стали відумерлою спадщиною», – ідеться в матеріалі.

Він додав, що поомерлі селяни так і не зуміли скористатися цим правом. То ж хто цією землею зміг або зможе скористатися?

Перш за все – агрохолдинги, які тримають ці паї в оренду. І це їм дуже вигідно, тому що вони не знають (?) (І не хочуть знати ), кому платити орендну плату. звідси очевидні бізнес-інтереси протидії ринку землі, – відзначає експерт.