друкувати


Підставою для подорожчання крупи стало збільшення вартості зерна гречки — Лапа

2 червня 2016, 19:47

Крупа гречана, а не гречка, входить до переліку товарів, які мають регульовані ціни. Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

«Рентабельність переробного підприємства не має перевищувати 10%, а рівень націнки в торгових мережах — 15%, — уточнив Володимир Лапа. — Суб’єкт господарювання, який хоче підвищити ціни на понад 1%, має подати декларацію у службу (раніше Держцінінспекцію), тоді ми перевіряємо економічну об∂рунтованість витрат під час формування оптово-відпускних цін і не маємо права не погодитися з тим, якщо націнка і рентабельність перебуватимуть у допустимих межах. Щоправда, протягом 2015 року — квітня 2016-го до Держцінінспекції по отримання вищезазначеного висновку звернулося лише одне підприємство-виробник крупи гречаної».

Причиною збільшення ціни на крупу гречану стало зростання ціни на сировину — з 11 до 14 тис. грнз а т (у листопаді 2015 року). За оперативною інформацією, нині ціна на зерно крупи гречаної сягає 23 тис. грн за т. При цьому питома вага сировини (зерна) в собівартості крупи становить 89,7%. На них покладено контроль за формуванням, встановленням і застосуванням державних регульованих цін. А повноваження з регулювання цін на продтовари, зокрема крупу гречану, надано обласним та міськдержадміністраціям.

«До суб’єктів господарювання, які порушують законодавство про ціноутворення, за результатами перевірок буде застосовано адміністративно-господарські санкції: вся необгрунтовано одержана виручка та штраф у розмірі 100% підлягає сплаті до бюджету», — зазначено у повідомленні прес-служби Держпродспоживслужби.

«Для позапланових перевірок нам потрібні звернення громадян, — наголосив Володимир Лапа. — А таких щодо гречки було лише два чи три за два місяці», — уточнив він.

Голова служби переконаний, що ціна — це єдиний механізм, що збалансує ринок і змусить аграріїв посіяти більше. На його думку, адміністративні важелі вже не працюють.