друкувати


Держпродспоживслужба веде переговори щодо відновлення експорту українських фруктів та овочів до ЄС

5 вересня 2019, 12:00

Тривають переговори між Держпродспоживслужбою та Єврокомісією щодо надання експорту фруктів та овочів, визначених Директивою Ради ЄС 2019/523. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби. 

«Рішення поки що не прийнято. Однак поточні консультації з Єврокомісією дозволяють припустити, що рішення може бути схвалене найближчим часом, зазначили у відомстві. Після розгляду звернення Держпродспоживслужби ЄК включить Україну в Перелік країн яким дозволено експорт овочів та фруктів без додаткових нетарифних бар'єрів», – ідеться в повідомленні.

Повідомляється, що це надасть змогу українським експортерам вивозити продукцію до ЄС із всієї території країни, а не з окремих ділянок, які отримали статус вільних від певних організмів.

Держпродспоживслужба неодноразово нагадувала експортерам та сільгоспвиробникам про необхідність дотримання фітосанітарних вимог країн-партнерів України в міжнародній торгівлі.

Водночас звернень щодо проблемних питань, які стосуються експорту зазначених фруктів та овочів, до Держпродспоживслужби від бізнес-спільноти не надходило.

Разом із цим, розуміючи пріоритетність питання та з метою спрощення процедури експорту українських фруктів та овочів в частині не встановлення статусу вільних ділянок від організмів, зазначених у Директиві Ради ЄС 2019/523, Держпродспоживслужба у серпня поточного року надіслала до Європейської Комісії запит щодо визнання всієї України країною вільною від Neoleucinodes elegantalis (Guenée), Enarmonia prunivora Walsh, Grapholita inopinata Heinrich, Rhagoletis pomonella (Walsch), Guignardia piricola (Nosa) Yamamoto, Tachypterellus quadrigibbus Say, Tephritidae (non-European)", — повідомляють у відомстві.