друкувати


Укрзалізниця та бізнес обговорили введення додаткової плати за понаднормове використання вагонів

4 вересня 2019, 15:15

АТ "Укрзалізниця" та бізнес обговорили проблему із затримками повернення наданих компанією вагонів та введення у перспективі додаткової сплати за такі затримки. Про це розповів голова правління АТ Укрзалізниця Євген Кравцов на зустрічі з бізнесом у ЄБА, передає кореспондент AgroPolit.com.

На ній обговорювався проект «Порядку визначення плати за користування власними вагонами перевізника» та «Договір приєднання про надання послуг з організації перевезення вантажів залізничним транспортом».

За словами Кравцова, найбільше зловживають затримкою вагонів і їх поверненню УЗ у металургів та зерновиків. Наприклад, за нормативу 36-50 годин, каже він, меткомбінати затримують вагони вдвічі довше, є навіть випадки й більше на 10 днів.
Подібна ситуація і з зерновиками, та все ж трішки краща, продовжує він.

Попри те, що ми провели багато роботи щодо покращення маршрутизації, ситуація з елеваторами здебільшого така сама. Хоча, якщо порівнювати з іншими галузями, то в елеваторній та зерновій ситуація пристойна… Якщо казати про зерновиків, то у багатьох ситуаціях використання зерновозів (як вагонів на колесах) здебільшого економічно вигідніше, ніж використання елеваторів для зберігання зерна. Такий підхід очевидно стимулює ефективну транспортну логістику", — каже він.

На думку Кравцова, вихід із ситуації — встановлення розумного демержу за понаднормативне використання вагонів підприємствами у понад 72 години.

Ці дії направлені на те, щоб покращити ефективність всієї системи… Крива демержу за понаднормового використання вагона буде меншою, ніж у РФ, ЄС та Білорусі", — підсумував він.

Нагадаємо, що план реструктуризації Укрзалізниці, який передбачає поділ компанії на трьох операторів – інфраструктурного, вантажного і пасажирського та плюс виробничий блок – буде готовий до кінця року.