друкувати


Мартинюк прокоментував приєднання Мінагрополітики до МЕРТ

4 вересня 2019, 10:28

Колишній в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк прокоментував приєднання Мінагрополітики до МЕРТ. Свою думку він висловив на сторінці у facebook.

Далі даємо цитату Мартинюка без змін.

«Півроку після своєї відставки я не давав жодних коментарів ані політичного, ані галузевого характеру. Із задоволенням і далі нічого б не коментував. Але рішення нового так би мовити прем'єр-міністра приєднати профільне аграрне міністерство до мінекономіки вимагає від мене як громадянина висловити свою позицію. І питання не тільки і не стільки в недолугому приєднанні міністерства, яке опікується галуззю, що приносить 40% валютної виручки з міністерством-правонаступником Держплану УРСР, яке ніколи нічого практичного не робило за всю історію свого існування. Питання в тому, що це лише перше із цілого ланцюга недолугих рішень в аграрній сфері. Наступними, з високою імовірністю, будуть відкриття з 1 січня ринку сільгоспземель з доступом до нього іноземців, скасування безоплатної приватизації землі, в тому числі для учасників АТО/ООС, скасування дотацій сільгоспвиробникам, передача в концесію державних лісів, відновлення санепідемстації шляхом позбавлення частини функцій Держпродспоживслужби, ліквідація Держрибагентства із приватизацією державних риборозплідників»,– написав він.

Колишній керівник Мінагрополітики додав, що деякі з цих реформаторських поривів чи позивів мають право на життя, але питання не в тому, що зробити, а в тому, як це зробити.

Візьмемо простий приклад — Держпроспоживслужба. Може, навіть скоріше за все, новий так би мовити прем'єр не читав Угоду про асоціацію з ЄС і Угоду про зону вільної торгівлі з ЄС. Але якщо їх почитати, то стане зрозумілим, що створення Держпродспоживслужби є нашим зобов'язанням і одним із наріжних каменів нашого аграрного експорту. Тут вже все реформовано і не треба покращувати те, що й так працює. Те ж саме з дотаціями. Стверджую, що нинішня система дотацій А) результативно стимулює розвиток тваринництва, садівництва і сільськогосподарського машинобудування; Б) безкорупційна від слова зовсім. Можна, звичайно, сперичатися, чи треба підтримувати таку галузь тваринництва, як птахівництво, але це питання налаштувань системи, а не її змін. Майже впевнений, що для нового уряду такі дрібниці, як виробнича структура сільського господарства, субсидування розвитку галузей з довгим інвестиційним циклом і великою потребою в робочій силі, не матимуть жодного значення під час визначення долі дотацій", – уточнив Мартинюк.

І додав:

Сподіваюсь, що галузеві асоціації будуть такими ж активними, як і в період, коли я очолював Мінаргопрлітики, заявлятимуть аргументовану позицію і відстоюватимуть інтереси галузі. Також дуже хотів би помилятися щодо некомпетентних рішень нового уряду, але наявна у мене інформація з різних джерел оптимізму не додає".

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України офіційно приєднав Міністерство аграрної політики і продовольства до Міністерства економічного розвитку і торгівлі.