друкувати


Названо 5 можливих причин «наїзду» Володимира Зеленського на агрохолдинги

3 вересня 2019, 12:47

На зустрічі з представниками парламенту, уряду та силовиками президент Володимир Зеленський закликав перевірити законність отримання агрохолдингами держпідтримки з бюджету. Може бути мінімум 5 причин, чому така заява пролунала саме зараз, говорить у коментарі AgroPolit.com  експерт із політики Олександр Солонтай.

«Очевидно, що слід передусім з’ясувати, хто підготував президентові тезу про інвентаризацію: чи уряд, чи Офіс президента. А от інший аспект — це мотивація, яку з’ясувати буде не так просто. Можливі щонайменше 5 варіантів, чому саме зараз пролунала теза та якою в результаті буде дежавна підтримка в новому бюджеті. Зокрема, по-перше, це може бути пов’язано з земельною реформою. По-друге, з боротьбою за кошти одних аграрних підприємств з іншими. По-третє, з наїздом на лояльні до попередньої влади холдинги. По-четверте, з переглядом підходу по взаємодії з великими та маленькими аграрними підприємствами. По-п’яте, з дефіцитом надходжень в бюджет та бажанням скоротити видатки тощо», — пояснює він.

Нагадаємо, що аграрії станом на 26 липня 2019 року отримали з бюджету 1,414 млрд грн держпідтримки, тоді як за планом мало б надійти на рахунки виробників 1,707 млрд грн. Більше про розподіл аграрного бюджетного пирога за 2018 рік читайте у підсумковому випуску проекту «GoЗаАгроДотаціями» — 2018 та за 2019 рік Випуск №1 та Випуск №2.