друкувати


Як іноземці купуватимуть землю після відміни мораторію, – Гончарук

3 вересня 2019, 10:00

Після проведення земельної реформи і відміни мораторію на продаж землі, іноземці матимуть можливість купувати землі сільськогосподарського призначення за умови реєстрації юридичної особи та сплати податків до бюджету держави,а українцям надаватимуть пільги. Про це заявив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, повідомляє «Урядовий портал». 

«Нам потрібно дозволити операції з землею для всіх, хто має можливість зараз її обробляти, в тому числі для іноземних громадян, але за умови, якщо вони реєструють юридичну особу в Україні й тут платять податки», – сказав він. За його словами, де-юре земельну ділянку зможуть купити українська фізична особа і українська юридична особа.

Орієнтовно земельна реформа почнеться влітку 2020 року, сказав Гончарук.

Премʼєр також уточнив, що ринок землі не відкриють, поки на законодавчому рівні не буде визначено знижену кредитну ставку для українців, які бажають придбати земельну ділянку. Цей крок робиться для того, щоб українці могли конкурувати з іноземними громадянами, вказав він.

За словами Гончарука, у співпраці зі Світовим банком розглядається 25 сценаріїв відкриття земельного ринку, і буде обраний той, який забезпечить максимальне економічне зростання.

Нагадаємо, що земельна реформа буде реалізована у середині наступного року, а закон про обіг с/г земель та скасування мораторію повинні подати в Раду до 1 жовтня.

Як наразі пишуть земельний закон у президентській команді – про це у матеріалі «Офіс президента заземляється — 7 деталей закону: референдум пайовиків, квоти на держземлі, інвентаризація...».