друкувати


Прем'єр заявив про виведення всіх державних і комунальних підприємств в окремий холдинг та поділ «Укрзалізниці»

31 серпня 2019, 08:50

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив про плани нового Кабінету Міністрів щодо виведення всіх держпідприємств і комунальних підприємств із відання міністерств. Про це повідомляє Інтерфакс.

«Ми наразі розмірковуємо над створенням державного холдингу, який повиводив би всі ці ДП і КП з-під міністерств. Щоб у кожного міністра не було цих грон, що висять на балансі. З-під Кабміну це потрібно забрати, політики взагалі не повинні цим займатися. Це має бути окремий менеджмент. І в нас є попередня домовленість із сильною особистістю, яка очолить процес створення цього холдингу», — сказав Гончарук.

Він також заявив, що вважає необхідним проведення т.зв. великої приватизації.

Особисто моя позиція: чим менше держави в економіці, тим краще. Звісно, залишаться підприємства, що є стратегічними, — та сама «Укрзалізниця». Там є частина, яка не може бути приватизована — (залізничне -прим. ) полотно, — зазначив він.

Водночас Гончарук вважає логічним поділити «Укрзалізницю» на трьох операторів, лише один з яких має залишитися в держвласності.

«Її необхідно поділити. Є модель, коли підприємство ділиться на операторів трьох різних частин. Це окрема й дуже складна історія. Те, що може бути і є природною монополією, де не може бути конкурентного ринку, можна залишати державі. Та й то я заводив би туди приватний капітал на міноритарну частку, щоб він стимулював розвиток», — зазначив прем'єр-міністр.

Він також повідомив, що уряд уже має кандидатуру на посаду голови Фонду держмайна, однак відмовився називати конкретне ім'я, пославшись на те, що фінальної домовленості ще не досягнуто.

 

Нагадаємо, Кабмін планує навесні провести податкову реформу для запуску з 2021 року.