друкувати


У 2019 році аграрних розписок видали майже на 8 млрд грн

29 серпня 2019, 16:00

Програма аграрних розписок в Україні від IFC діє вже четвертий рік. Від початку 2019 р. вже видано аграрних розписок на суму 7,8 млрд грн. Про це повідомила заступниця міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, передає прес-служба відомства.

«У 2019 р. позитивна динаміка продовжується — від початку року вже видано 1 212 аграрних розписок на загальну суму 7,8 млрд грн. Важливо, що аграрними розписками активно користуються малі сільгоспвиробники», — зазначила Олена Ковальова.

Загалом, від 2015 р. було видано 2 063 аграрні розписки на загальну суму 14,2 млрд грн, а всього інструментом скористалися 995 сільгоспвиробників, 90% з яких — невеликі за розміром. 

За словами Олени Ковальової, від початку 2019 р. кількість кредиторів, що надавали фінансування за аграрними розписками, зросла більше ніж вдвічі: на початку 2019 р. з розписками працювали 62 кредитори, а зараз їх вже понад 130. Лідерами ринку залишаються постачальники матеріально-технічних ресурсів, дистриб’ютори та банки.

Представники проекту «Аграрні розписки в Україні» зауважили, що залучення нових кредиторів до роботи з інструментом забезпечує притік капіталу в аграрну галузь та полегшує доступ до фінансування, особливо для сегменту невеликих фермерів.

Також цього року стало можливим використання аграрних розписок для залучення іноземного фінансування — 3 кредитори-нерезиденти з Естонії та Нідерландів надали фінансування за 8-ма аграрними розписками на загальну суму понад $3,6 млн.

Вперше невеликі фермери отримали на практиці доступ до іноземних ринків капіталу з конкурентною вартістю кредитних ресурсів. Це перспективний крок для залучення додаткових грошових ресурсів в українську аграрну галузь, а також зміцнення позицій України на світовому ринку», — зауважила Олена Ковальова.

Нагадаємо, сільськогосподарське підприємство оформило першу в Україні міжнародну фінансову розписку.