друкувати


Щоб зберегти дороги, треба зважувати вантажівки, а не тільки обмежувати години руху — нардеп

1 червня 2016, 17:32

Для реального збереження покриття автодоріг треба прийняти законопроекти про вагові комплекси та відповідальність за перевантаження автомобілів. Про це заявив народний депутат від "Народного фронту" Тарас Кремінь.

"Заборона фурам їздити в денну спеку ніяк не змінює того факту, що багато хто з них незаконно перевантажені — понад норми, на яке розраховане дорожнє покриття. Пересуваючись влітку ночами, вони все одно сильно розбивають асфальт. І взимку розбивають, і восени. Знахабнілі вантажоперевізники економлять, перевозячи ті ж обсяги вантажів меншою кількістю машин, а значить і водіїв, більш короткими маршрутами. Ціною прискореного зносу доріг. Реальне збереження доріг буде, коли ми введемо по всій країні вагові комплекси та будемо карати за перевантаження водіїв; карати керівників фірм-перевізників і вантажовідправників", — підкреслив нардеп.

Він нагадав, що "Народний фронт" вніс до парламенту відповідні законопроекти, але вони поки блокуються лобістами автотранспортного і аграрного бізнесу.

"У тісній співпраці з міністром інфраструктури Омеляном ми напрацювали спільні законопроекти (№ 4660 і 4661), яким збільшуються штрафи для недобросовісних перевізників і розширюється коло осіб, які будуть підпадати під штрафні санкції. Це продовження ініціатив Уряду Яценюка, який почав боротьбу з перевантаженням машин ще 2015 року. Але Рада вже двічі не поставила ці два проекти на розгляд, тому що серед депутатів діє потужне антисоціальна лобі автоперевізників і зернотрейдерів. Політичні сили повинні об'єднатися і подолати цей саботаж!", — зазначив народний депутат.

Водночас він зауважив, що заборона на рух вантажівок в денний час є правильним рішенням, виконання якого треба домагатися паралельно з впровадженням вагових комплексів.

"Так, це цілком правильне рішення, і звичайна практика країн Євросоюзу. У Європі вантажівки в літню спеку відстоюються, водії одночасно відпочивають. Інша справа, що там фури регулярно зважуються, і перевантажувати їх ніхто не сміє. А у нас цей денний відстій не тільки не вирішує проблеми, а й зазвичай не дотримується. і з цим держава повинна боротися", — пояснив Кремінь.

УНІАН