друкувати


«Сире» зняття мораторію стане початком кінця Зеленського, – експерт

22 серпня 2019, 09:15

Відміна мораторію на землю без належної підготовки стане початком кінця Волдимира Зеленського: в Україні досі боляче згадують велику приватизацію, в очах людей це буде крок на ті ж граблі. Про це в інтерв’ю АgroРolit.com сказав політичний експерт Олександр Солонтай.

Він наголосив, що легалізувати швидко земельний ринок — нереально.

«Якщо уряд Зеленського поспішатиме, то найближчі зміни можуть втілитися наприкінці 2020 року. А якщо спробують форсувати раніше, то почнеться обвал рейтингу. «Сире», без належної підготовки, зняття мораторію стане початком кінця Зеленського. В Україні досі боляче згадують велику приватизацію, в очах людей це буде крок на ті ж граблі. Саме тому до такої реформи потрібно підходити дуже обережно, оскільки можна не встигнути зробити жодних інших змін, так стрімко обвалиться підтримка громадян», – сказав Солонтай.

Експерт додав, що наразі в оточені Зеленського точиться гостра дискусія про те, чи будуть іноземці присутні на земельному ринку, що буде з великими підприємствами, які вже працюють на ринку, чи буде земельна реформа одним зі стимулів розвитку сільської місцевості, чи, навпаки, це сприятиме урбанізації, що буде з фермерами, чи їхня кількість продовжить скорочуватися, а селянські господарства занепадати, або ж зміни на земельному ринку підштовхнуть до виникнення нової хвилі сучасних кооперативів та прибуткових органічних господарств, що буде з зеленим туризмом тощо.

Нагадаємо, що проект земельної концепції уже готовий на половину, а чернетка закону про обіг с/г землі до 1 вересня не буде винесена на публічне обговорення. 

Також президент Групи Світового банку Девід Малпасс сьогодні прибуде до Києва з дводенним візитом — обговорюватимуть земельну реформу.