друкувати


Кабмін «поставив на коліна» Одеський порт

22 серпня 2019, 08:27

21 серпня біля Кабінету міністрів України відбувся пікет на знак протесту проти чинної системи оподаткування державних підприємств та відрахування дивідендів від чистого прибутку в розмірі 90% до держбюджету.

Керівник цехової профсоюзної організації служби морської безпеки Одеського морського порту Володимир Бабій прокоментував ситуацію, яка утворилася в Одеському морпорту.

«Чому ми сьогодні під Кабміном? По-перше, протягом останніх 5 років триває планомірне знищення морської галузі України. Наприклад, прибутки Одеського порту за цей час впали майже в 16 разів. По-друге, зараз стоїть питання, щоб забрати 90% дивідендів від чистого прибутку порту до держбюджету. Такий крок призведе не тільки до унеможливлення розвитку порту, але й завадить банальній підтримці в робочому стані його інфраструктури. Якщо у 2018 році Одеський порт генерував близько 1 млрд грн прибутку, то забрати 900 млн грн – це поставити під удар зарплати працівників та витрати на підтримку інфраструктури в робочому стані, не кажучи вже про модернізацію обладнання", – заявив Володимир Бабій.

У пікеті, що відбувся в Києві під стінами Кабміну напередодні останнього засідання чинного уряду, взяли участь працівники морських портів "Південний", "Чорноморськ", "Одеса".

Учасники пікету вимагатимуть встановити норматив дивідендів на рівні, не вищому від 30%. А для портів в акваторії Азовського моря  "Бердянськ" і "Маріуполь", через складну ситуацію в цьому регіоні встановити норматив із нульовою ставкою.

Руйнівне для розвитку морських портів рішення про відрахування 90% дивідендів Кабмін ухвалив 24 квітня цього року. І воно вже започаткувало технічне й конкурентне знищення портової галузі України.

На останнє звернення Асоціації портів України «Укрпорт» з цього питання до президента України Володимира Зеленського (13.06.2019, №274) надійшла відповідь, що лист передано в Кабмін для розгляду та підготовки рішення.

Нагадаємо, що портовики вчора закликали уряд і Мінфін знизити нормативи з відрахування до бюджету дивідендів українськими портами та АМПУ з нинішніх 90% до 30%.