друкувати


Через браконьєрство Україна може втратити рибну галузь

19 серпня 2019, 14:00

Браконьєрський вилов риби в Україні давно зрівнявся з офіційним виловом і становить 60-70 тис.т. Щодня з наших водойм браконьєри виловлюють 192 т риби. Про це повідомляє прес-служба Асоціації риболовів України.

«Це не може не позначитися на природі, екосистемі наноситься колосальна шкода. Риби виловлюється набагато більше, ніж вона природно може відновити чисельність своїх зграй. Браконьєрство набуло ознак організованого злочинного угруповання. Пособництво порушникам з боку рибних чиновників призвело до різкого зростання правопорушень на водоймах», – ідеться в повідомленні.

В Асоціації додали, якщо в 1991 році затримали 18 тис. рибних браконьєрів, то в 2018 році різними службами було затримано 114 тис. (за статистикою тільки 10% від усіх порушень фіксується).

Причин такого стану справ кілька. Основна — це корупція в органах рибоохорони, яка за останні роки набула небачених масштабів. А непрофесіоналізм керівників рибного відомства довів вітчизняну рибну галузь до критичного стану", – зазначили в Асоціації.

За даними Асоціації, сьогодні на прилавках 85% імпортного рибного продукту, і лише 15% вітчизняного виробництва.

Нагадаємо, що за підсумками січня-травня 2019 року в Україні було вироблено 517 т філе рибного в'яленого, солоного чи у розсолі (крім копченого). Це майже у півтора разу більше (на 49%), ніж за аналогічний період минулого року.