друкувати


В Україні лише 7% садів мають статус органічних

18 серпня 2019, 07:30

На сьогоднішній день площа органічних садів в Україні становить приблизно 2500 га – всього лише 7% від загальних площ насаджень. Про це розповіла консультант з експорту плодово-ягідної продукції Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Валентина Лановенко, передає seeds.org.ua.

За даними Organic Standard, в Україні сертифіковані тільки 154 виробників органічних ягід, 39 виробників овочів і 31 виробник фруктів. Органічне садівництво в Україні розвивається останні 10 років, тоді як в ЄС – 30-40 років. Частка органічних яблук по відношенню до всього обсягу реалізованої в країнах ЄС, становить близько 5% і має позитивну динаміку зростання.

Керівник австрійського кооперативу Von Herzen твердить, що конвенційні (неорганічні) яблука їм вигідно вирощувати тільки в разі, якщо це клубні сорти, які в ритейлі коштують дорожче (наприклад Pink Lady).

Щодо всіх інших сортів, велика прибутковість буде саме при вирощуванні в органічному сегменті, оскільки попит стабільний, і закупівельні ціни вище. З нових інтенсивних насаджень яблуні (наприклад, на підщепі М-9), можна отримати як мінімум 45 тонн якісних товарних плодів. Такі насадження в Україні органічного напрямку на експорт тільки починають закладати.

При цьому варто відзначити, що рухатися потрібно від потреб ринку і покупців і на основі цього вибирати правильні сорти. Споживачі в ЄС віддають перевагу таких сортів в органік сегменті як Голден Делішес, клони Гала і Джонаголд. Частка імунних сортів в загальному обсязі вироблених органічних яблук в ЄС не перевищує 25% і в основному використовується для переробки.Товарні яблука в свіжому вигляді можуть експортуватися за ціною від 0,6-1 євро за кг.

Європейські садівники також отримують по товарне яблуко не більше 30% від роздрібної ціни», – додає експерт.

Нагадаємо, для української органічної продукції може відкритися ринок Китаю.