друкувати


В Україні легалізують утилізацію падежу методом компостування

16 серпня 2019, 09:30

За ініціативи Асоціації «Свинарі України» та за підтримки Держпродспоживслужби буде створено Робочу групу з представників зацікавлених громадських організацій, державних органів та наукових установ для впровадження утилізації падежу методом компостування. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

Покращення сталості виробництва свинини визначено виробниками як одна із цілей стратегії розвитку галузі. Наразі проблема утилізації падежу в Україні одна з найактуальніших, особливо для невеликих виробників, які не мають достатніх ресурсів і можливостей для ефективного її вирішення. По всій території країни функціонує лише 11 ветсанзаводів, більшість із яких у неналежному стані: мають мільйонні борги, застаріле або непридатне до роботи обладнання, через що утилізують у 10 разів менше побічних продуктів, ніж продукується в Україні. Водночас, обладнання для спалювання трупів дороговартісне і виконати вимоги до введення його в експлуатацію надзвичайно складно.

За середніми розрахунками промислове свинарство в Україні продукує близько 15 тис. т технологічного падежу на рік. Один із шляхів вирішення проблеми його утилізації вітчизняні свинарі вбачають у легалізації методу компостування. Це найбільш оптимальна технологія з точки зору витратності, експлуатації та біобезпеки, яка офіційно дозволена та широко застосовується у США, Канаді та Австралії.

Оскільки поводження з побічними продуктами — компетенція Держпродспоживслужби, просимо посприяти створенню на її базі Робочої групи, яка об’єднає експертів, представників відповідальних установ та інститутів, профільних об’єднань, а також бізнесу, та працюватиме над аналізом переваг і ризиків застосування методу компостування для утилізації падежу тварин, а також легалізації його застосування в Україні. Низка свиногосподарств готова стати дослідною базою для реалізації цього проекту», — зазначають у Асоціації.

Нагадаємо, відсутність утильзаводів загрожує продовольчій безпеці України.