друкувати


НБУ пояснив подорожчання огірків та помідорів

14 серпня 2019, 15:00

На фоні надходження нового врожаю підвищення цін на овочі борщового набору у липні сповільнилося, тоді як стрімкіше дорожчали огірки, помідори, кабачки, баклажани через несприятливі погодні умови. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

«Завдяки надходженню нового врожаю очікувано сповільнилося зростання цін на овочі борщового набору. Так, знизилися темпи зростання цін на цибулю та буряк, а ціни на моркву виявилися навіть нижчими, ніж рік тому», — повідомили у НБУ.

Загалом же, за даними Нацбанку, зростання цін на сирі продукти харчування у липні прискорилося до 10,3% у річному вимірі.

Через несприятливі погодні умови стрімкіше дорожчали огірки, помідори, кабачки, баклажани. Також і надалі знижувалися темпи падіння цін на яблука, — повідомили у НБУ.

Високий зовнішній попит і скорочення поголів'я худоби, як вказано, зумовили прискорення зростання цін на усі види сирого м’яса та молоко. Уповільнилося здешевлення яєць. Крім того, очікування гіршого врожаю цукрових буряків в Україні та підвищення світових цін зумовили подорожчання цукру, зауважили у Нацбанку.

Нагадаємо, у НБУ готові до відкриття ринку землі.