друкувати


Уряд має врятувати українські сади — прес-служба

1 червня 2016, 08:39

В Україні склалась безпрецедентно критична ситуація з реалізацією українських фруктів та ягід. Про це повідомляє прес-служба асоціації «Укрсадпром».

У 2015 р в Україні було вирощено більше 2 млн т плодово-ягідної продукції, суттєва частка якої досі залишається нереалізованою та зберігається у фруктосховищах підприємств, при тому, що вже розпочато збір нового врожаю 2016 р.

«Проблема з реалізацією плодово-ягідної продукції виникла у результаті припинення торгових відносин між Україною та Російською Федерацією, куди експортувалось до 96% українських яблук, груш, айви, за офіційними даними ДФС», — йдеться у повідомленні.

Таке миттєве закриття ринку найбільшого споживача української продукції надзвичайно негативно вплинуло на стан цілої галузі садівництва, ягідництва та розсадництва. Суттєво зменшились обсяги закладання нових багаторічних насаджень, у 5 раз зменшився обсяг експорту свіжих українських фруктів та ягід, вартість основних фруктів (яблук та груш) зменшилась у середньому у 5 раз, що надзвичайно негативно вплинуло на рівень доходів населення, зайнятого у галузі.

"Таким чином, за відсутності державної підтримки галузі, своєчасного та ефективного вжиття необхідних заходів з боку держави, направлених на стимулювання реалізації та споживання українських фруктів та ягід, подальше мовчазне спостерігання за проблемами галузі, може призвести до соціального вибуху у сільській місцевості", — наголошується у листі.