друкувати


В Україні пропонують створити комісію, яка контролюватиме експертів Держгеокадастру щодо оцінки землі

9 серпня 2019, 14:00

Для прозорого функціонування Держгеокадастру в Україні необхідно створити комісію, яка контролюватиме експертів відомства щодо оцінки землі. Про це повідомив керівник організації «Центр розвитку земельних відносин в Україні» Леонід Корейба, йдеться в ексклюзивному матеріалі AgroPolit.com.

«Однозначно позитивним є процес погодження документації із землеустрою екстериторіально. Але часто це доходить до абсурду, адже один і той же проект можуть і погодити, й ні. Експерти, які оцінюють проект, не мають чітких меж, часто керуються власною фантазією, настроєм, довільно трактують законодавство. Важливо систематизувати таку роботу та збільшити відповідальність за негативний висновок — у разі, якщо він «абсурдний». Створити комісію, яка переглядала б такі висновки, поширювали за результатами розгляду серед усіх екстериторіальних експертів», — зазначив експерт.

Корейба зазначив, що окремим питання у подоланні корупції в Держгеокадастрі є питання сертифікації інженерів землевпорядників та геодезистів. Цей процес необхідно зробити прозорим, публічним, такі іспити мають відбуватися під відеозапис, із залученням громадськості та ЗМІ.

Аналогічною є проблема експертизи. До експертизи варто поступово підключати саморегульовані організації, посилювати відповідальність за порушення, допущені в процесі здійснення експертизи.

Успішність реформування Держгеокадастру суттєво корелюватиметься з успіхом реформи судової системи. Лише незворотність покарання після правопорушення та, водночас, гідна заробітна плата здатні стимулювати державних службовців стати справжніми державниками, а не бізнесменами», — підсумував він.

Нагадаємо, Держгеокадастр пропонують перетворити у службу зі збору і накопичення геопросторових даних. Більше про варіанти реформування Держгеокадастру в Україні читайте за посиланням.