друкувати


Експерт розповіла, чому не можна ліквідовувати Мінагрополітики

8 серпня 2019, 09:30

Країна, в якій галузь сільського господарства формує 18% ВВП України, а частка експорту сільськогосподарської продукції становить майже 40% від усього експорту країни, не може залишитися без профільного органу виконавчої влади. Про це повідомила голова Асоціації тваринників Ірина Паламар, йдеться у ексклюзивному матеріалі AgroPolit.com.

«По-перше, ми підписали Угоду про асоціацію з ЄС, де є ціла низка зобов’язань, які стосуються саме реформування МінАПК. Тобто, виходить, ми ліквідуємо орган, який відповідає за імплементацію частини Угоди з ЄС з питань сільського господарства. Як на це подивляться у Євросоюзі? Також у міністерстві функціонують Директорати, які були створені за кошти ЄС, кожен із яких має свої повноваження, функції і завдання, котрі вони мусять виконати на вимогу ЄС і відзвітуватися», — зазначила Ірина Паламар.

На думку експертки, через ліквідацію Мінагрополітики постраждають і зовнішні торговельні зв’язки, тому що саме на рівні міністрів та замміністрів ведуться перемовини щодо налагодження експорту, інвестицій у галузь, вирішуються проблемні питання, пов’язані з якістю продукції, сертифікацією, експортом та імпортом, відкриттям нових ринків для продукції садівництва, рослинництва, тваринництва. У підпорядкуванні Мінагрополітики й Держпродспоживслужба, яка взагалі контролює всю епізоотичну ситуацію України, не допускає до країни небезпечні захворювання, бореться із наявними всередині країни, контролює ситуацію з АЧС, яка є нині вкрай гострою.

Як бачимо, Мінагрополітики займається надважливими питаннями державного значення, їх дуже багато, тож ліквідувати профільний орган не можна", — підсумувала Ірина Паламар.

Раніше повідомлялося, що Мінагрополітики хочуть об’єднати з Мінекології та Держгеокадастром. Більше про можливі наслідки такого об'єднання читайте у матеріалі за посиланням.