друкувати


У Зеленського розповіли, як планують боротися з контрабандою на митниці

6 серпня 2019, 18:00

Повне перезавантаження кадрового складу митниці може стати системним рішенням для зупинки контрабанди. Про це розповів заступник голови Офісу президента Олексій Гончарук, пише Економічна Правда. 

«Точних цифр про масштаби контрабанди сьогодні немає ні в кого. Порахувати її просто неможливо. З впевненістю можна сказати, що загальний обсяг бюджетних втрат сягає мільярди доларів щорічно. Скільки цих мільярдів — п'ять, сім чи десять — покаже час», — розповів Гончарук.

За його словами, поданий президентом сигнал про старт боротьби з контрабандою налякав багатьох контрабандистів.

«В останні місяці ми з різних митниць отримували сигнали про те, що контрабанда зупинилась. Але, звісно, ми розуміємо, що це несистемне рішення і його недостатньо», — сказав заступник голови Офісу президента.

На його думку, системним рішенням може бути повне перезавантаження кадрового складу митниці. 

Це головний фактор і перший крок, який потрібно зробити. Якщо на окремих митницях одна і та ж людина по десять років керує митницею, то можна скільки завгодно ставити експерименти по боротьбі з контрабандою і практикувати різні підходи, але врешті ці люди тебе переграють», — сказав він. 

«В даному випадку кадри вирішують дуже багато. Я дуже розраховую на те, що Максиму Нефьодову (очільник державної митної служби — ред) вдасться створити нову інституцію с хорошим кадровим складом», — розповів Гончарук.

Другий крок — налагодити обмін інформацією з митницями інших країн, щоб бачити реальні обсяги та перелік товарів, що перетинають кордон. Третій крок — ліквідація політичної корупції. 

Контрабанда в країні існує, бо весь цей час з неї годувались політики. Зараз це гарантовано припиниться, бо, на мій погляд, у нової команди такої мотивації немає», — вважає Гончарук.

Нагадаємо, Мін'юст зареєстрував нову Митну службу.