друкувати


УЗ планує реалізувати пілотний проект з експедирування зернових

3 серпня 2019, 07:30

УЗ планує реалізувати пілотний проект з експедирування зернових вже у 2019 році. Про це в інтерв'ю ЦТС розповів директор з розвитку бізнесу Укрзалізниці Андрій Рязанцев.

Таким чином держкомпанія хоче збільшити валютну виручку і прибуток, щоб залучити іноземні запозичення під інвестиції в інфраструктуру. 

УЗ розглядає перспективи надання трейдингових і експедиторських послуг зерновим компаніям.

«На сьогоднішній день поки що ми збираємо інформацію та вивчаємо ефективність цього процессу. А також перебуваємо на етапі підготовки документів для розгляду правлінням і наглядовою радою. І, чесно сказати, в разі підтримки в промисловому масштабі, я б розглядав цей проект вже на наступний сезон, оскільки він вимагає певного роду організаційних і операційних зусиль», – сказав Рязанцев. 

В цьому році УЗ, за словами Рязанцева, планує реалізувати пілотний проект. Керівництво держкомпанії вважає, що таким чином зможе збільшити валютну виручку і прибуток.

Насамперед, це збільшення валютної виручки, потім – збільшення валютних доходів. Це те, чого на сьогодні дуже не вистачає для залучення іноземних запозичень під інвестиції в інфраструктуру. Ринок зерна нині найбільш зрозумілий і доступний. Але це не означає, що ми не будемо дивитися в якийсь інший бік... Ми завжди говорили, що хотіли б експортний тариф отримувати в іноземній валюті. Деякий час цю ідею проштовхували, і вона залишилася нереалізованою. Але, тим не менш, ми продовжуємо йти цим шляхом. Крім того, збільшення пропорції нерегульованих безпосередньо державою послуг або діяльності позитивне з точки зору оцінки нас іноземними кредиторами. На сьогодні дохід від так званої додаткової діяльності становить 10-12% від загального обсягу виручки", – зазначив Рязанцев.

Нагадаємо, що для Укрзалізниці закуплять 40 американських локомотивів.