друкувати


Україна втратила звання «житниці» — рейтингу економічних свобод — прес-служба

1 лютого 2016, 11:18

Україна залишилася на 162-й позиції в «Індексі економічних свобод», який розраховується американським дослідницьким інститутом Heritage Foundation та виданням The Wall Street Journal. Про це свідчать дані рейтингу, опубліковані на сайті Heritage Foundation.

Фонд включив Україну в групу країн з так званою «пригніченою економікою». Експерти відзначають, що в даний момент українська економіка найменш вільна у Європі. За останні сім років «в країні так і не встановилося верховенство права, а відсутність інвестиційної свободи завдає шкоди промисловості», — сказано у звіті.

"Уже сьомий рік поспіль Україна показує найнижчі рівні економічної свободи в Європі. Повагу до верховенства закону не було встановлено, відсутність інвестиційної свободи негативно впливає на продуктивність, у тому числі в такій важливій галузі як сільське господарство. Україна колись була визнаною житницею Європи, але відсутність модернізації аграрного сектора призвело до того, що таке звання залишилося в минулому", — ідеться в поясненні до рейтингу.

Росія погіршила свої позиції на десять пунктів і знаходиться на 153-му місці — її економіка визначена експертами як «переважно невільна».

Всього при складанні індексу враховувалися показники 178 держави. Його лідером, як і в минулому році, став Гонконг з результатом 88,6 пункту. У першу трійку також увійшли Сінгапур і Нова Зеландія. Швейцарія, Австралія, Канада, Чилі, Ірландія, Естонія і Великобританія опинилися в десятці держав з найбільш вільними економіками. США зайняли в рейтингу 11-е місце, Німеччина — 17-е, Франція — 75-е, Китай — 144-е.

Найгірші результати продемонстрували Північна Корея (176-е), Венесуела (177-е) і Куба (176-е).

ТСН