друкувати


До кадастру внесено понад 83% приватних паїв

30 липня 2019, 15:00

До Державного кадастру внесено понад 83% приватних паїв. Точну площу інвентаризованих державних земель важко оцінити, бо ніхто точно не знає, скільки їх у власності держави.  ро це в інтерв’ю АgroРolit.com розповів доктор економічних наук, заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин

Нагадаємо, що обмеження ринку землі лише державними угіддями спричинить кризу в агросекторі.

За його словами, сьогодні в Україні близько 5-6 млн земельних ділянок перебувають поза кадастровим обліком.

«Сьогодні із загальної кількості земель, які залишилися у державній власності, близько 70% — це ліси, а не землі сільськогосподарського призначення. Звісно, хотілося б, щоб наш земельний кадастр був якомога повніший. Але, повірте: інвентаризація земель не є самоціллю. Головне завдання — не просто інвентаризувати землі, щоб вони «висіли» в кадастрі, а й знайти їм гарних господарів-користувачів, які ефективно використовуватимуть землю та сплачуватимуть податки. Ну, а заповнення земельного кадастру інформацією в Україні, навіть без якихось спеціальних державних програм, відбувається доволі швидко», — сказав він.

Мартин додав, що щороку в земельному кадастрі Україні додатково з’являється близько мільйона земельних ділянок. Такими темпами за 6-7 років наповненість вітчизняного земельного кадастру відомостями про земельні ділянки перевищить 90%.

Інша справа, що є дуже багато земельних ділянок, які належать громадянам і сформовані ще в радянський час, або в перші роки незалежності України. Ці земельні ділянки нерідко не зареєстровані у Державному земельному кадастрі. Оце є справжньою проблемою і її слід вирішувати. Тут дійсно корисними могли б бути державні програми, які допомогли б усім тим, хто з тих чи інших причин не зареєстрував свою землю в кадастрі, здійснити це із мінімальними затратами грошей та часу", — заявив експерт.