друкувати


Створення Кредитно-експортного агентства сприятиме експорту до ЄС — економіст

31 травня 2016, 16:29

Сьогодні уряд та парламент повинні працювати за трьома напрямками. Перший — унормувати регуляторні питання щодо безпечності харчових продуктів, другий — полегшити валютне кредитування і третій — завершити реформу фінансового сектору. Про це йдеться коментарі економіста Андрія Новака для дослідження AgroPolit.com.

Водночас важливо забезпечити доступ до кредитів малому і середньому бізнесу, вважає Андрій Новак: «Малі підприємства можуть кредитуватися лише на українському банківському ринку, де кредитний ресурс дорогий, тоді як великі компанії кредитуються на Заході». Таким чином, додає Новак, у великих компаній кращі конкурентні умови.

Ще одним завданням уряду Новак називає збільшення тарифних квот, особливо на ті групи товарів, які користуються попитом.

Додатково посприяти виходу виробників на європейський ринок може Кредитно-експортне агентство. Сьогодні це б допомогло освоювати нові ринки, але Мінфін, наголошує Блінов, не бачить можливості створення такого агентства на базі державного Укрексімбанку. «Уряд свого часу підтримував ініціативу, однак сьогодні концепція розвитку державних банків не має інтересу», — констатує експерт.