друкувати


Встановлено норми природних втрат зерна за його зберігання на складах

29 липня 2019, 14:26

В Україні затвердили норми природних втрат зерна та продуктів його переробки за зберігання на зернових складах і зернопереробних підприємствах та «Порядок розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах». Про це повідомила прес-служба Держпродспоживслужби. Відповідний наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 червня 2019 року №316 зареєстрований у Міністерстві юстиції України 5 липня 2019 року за №742/33713.

Нагадаємо, що Україна експортувала рекордний обсяг зернових (50,4 млн т).

«Слід зазначити, що природні втрати зерна при зберіганні виникають за рахунок біологічних (пов’язаних із життєдіяльністю зерна і мікроорганізмів у ньому) та механічних (розпил зернового пилу при розвантажувально-навантажувальних операціях при прийманні і відпуску зерна) чинників. Наказ встановлює єдині норми і правила для відображення в кількісно-якісному обліку зерна та продуктів його переробки, списання норм природних втрат», — сказано у повідомленні.

Оскільки Податковий кодекс України не передбачає самостійного визначення суб’єктами господарювання норм природних втрат зерна, наголошують у прес-службі відомства, то затвердження норм дозволить без затрат працювати зерновим складам і зернопереробним підприємствам на базі чинних програм бухгалтерського обліку та автоматичних інформаційно-аналітичних комплексів обслуговування роботи цих підприємств. Крім того, така ініціатива дозволить вести належний і коректний облік та формувати операції із зерном та продуктами його переробки за зернових складах та зернопереробних підприємствах.